cestovatelský blog dánským životem

Co Čech nikdy nechopí…

Zdravím cestovatelé,

po týdnu se hlásím s novinkami ze severského království. Dnes bych ráda promluvila o zvláštnostech, které jsem tak namátkou už trochu nakousla dříve. Každá jedna věc se mi jako Češce, ale také zcestovalé osobě, zdá velice zvláštní – ať už v pozitivním nebo negativním smyslu. Vybízím vás, abyste si vybrali sami, který smysl bude ten váš.

S příjezdem do Dánska a začátkem nové etapy života ve městě Odense, jsme prošla již dost zkušenostmi týkajících se různého úředničení. Upřímně si přiznejme, nikdo nemá rád přístup vlády k tomu, co je má občan splňovat, přestože to má třeba oprávněný smysl. Nerada bych poměřovala naši zemi s místními zvyky. Každá má své pro a proti, ale je třeba vypíchnout určitá pravidla, kterých je zde třeba se držet.

Dánové nemají občanské průkazy! Ano, možná je to k neuvěření, ale jejich systém zaznamenávání občanů do evidence je veden pomocí tzv. CPR čísla, které pokud získáte, musíte při každé příležitosti předkládat jako důkaz, kdo jste. Takže tam, kde my obvykle zadáváme číslo pasu nebo občanky, Dánové zadají CPR číslo. Druhé nejdůležitější číslo v této zemi je NemID. Což je další obdoba občanského průkazu s hromadou formulek a jejich hesel, které jste vybízeni použít například při internetovém bankovnictví. Nazývají to tady něco jako váš osobní podpis. Použijete NemID, zadáte heslo, které jste si zvolili a potom vypíšete danou formulku. Poprvé jsem si připadala jako z Marsu, když jsem to používala, ale pak mi došlo, že si tímto elektronickým způsobem jasně zjednodušují život. A o to v dnešní hypermoderní době jde, ne?

Photo0397

Tam kde je tolik čísel, zřejmě musí Dánové někde ubrat. Například, pokud si koupíte kredit k jedné z mnoha místních operátorů a zjistíte, že SIM karta nepotřebuje pin. Navzdory předchozí polemice o zabezpečení pomocí bezpočtu čísel, mi v době, kdy každý smartphone vyžaduje heslo jen na otevření obrazovky, přijde toto poněkud nedotažené.

Pokud přejdeme k jiným „zvrhlostem“, mohu vás ujistit, že jsem se necítila první týdny úplně pohodlně, když jsem navštěvovala školní toaletu. To, že je vedle ní docela moderní sprcha mě potěšilo, ale fakt, že Dáni nerozdělují WC pro dámy a pro pány, to bylo nečekané. Dává to smysl. Šetří místo, určitě i zbytečné plýtvání vody, ale je těžké se na začátku nedivit, když jste celý život zvyklý na něco jiného. Na obranu, ani v kampusu, který navštěvuji na žádné toaletě nechybí krom normální výbavy dávkovač antibakteriálního mýdla, což považuji za velké plus.

Když už je řeč o toaletě, první týdny se nespočtu mých spolužáků – a ano i mě – stalo, že se nemohli ze své zamčené kabinky dostat ven. Dnes už mě to nepřekvapuje. Místní neobvyklé zamykání doprava, odemykání opačně a tahání kliky nahoru a ne dolů, to je oříšek i pro Dány. Jedno takové „záklopkové“ zamykání máme na dveřích třídy. Přestože je nikdo nezamyká, zvenku se dovnitř nikdo nemůže dostat. Představte si jak je otravné, když opozdilci dorážejí první půlhodinu výuky, klepou a učitel musí přerušovat hodinu, aby dělal dveřníka. Říkám si…kde inženýři z DK udělali chybu?

Photo0396

Zdá se, že výše popsané docela potvrzuje, že Dánsko je velmi vyspělá země s moderními technologiemi. Což se týká také obchodů s potravinami. Lidé po vás podivně pokukují, jestliže oznámíte pokladní, že chcete platit kartou. Tady se jiný způsob platby totiž ani moc nevede. Tudíž je terminál automaticky nastaven, abyste kartu mohli vložit dovnitř už při markování zboží, zadat pin, rychlostí blesku kartu vytáhnout a pokračovat domů. Čímž se vše velice urychluje. Pokud, ale zvolíte platbu hotovostně, nedej bože mincemi, čeká vás podivný trychtýř, do kterého koruny házíte, a ze kterého vám i vypadávají v případě vydání. Záhadný přístroj, jehož záhadnou užitečnost jsem ještě nepochopila.

A tak to tady je. Denně najdu spoustu jiných vymožeností a příležitostí, na kterými vrtím hlavou. Ale o tom třeba příště.

Hezký týden, cestovatelé!

2 Comments

  1. Věra's Gravatar Věra
    15.11.2015    

    Moc se mi blog líbí

  2. SvatkaVon's Gravatar SvatkaVon
    17.11.2015    

    Moc příjemné a osvěžující čtení, zvláště když je za okny značně nevlídno. Moc mě baví srovnání mentality typicky na***ě (mělo tam být „naštvaně“) české a pohodové severské. Těším se na další postřehy z každodennosti a taky na krásné fotky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>